Herhaalde workshop met CREMONESI

‘Emulsions for Surface Cleaning and Removal of Film-Forming Materials’

Ook dit jaar was Paolo Cremonesi bereid terug te keren voor de gevorderde Nederlandse gebruikers van Wolbers´methode (gel en/of emulsies).

Maar ook de beginnende restauratoren kunnen hun borst nat maken: Cremonesi gaat volgend jaar ook een introductiecursus houden. Schrijf je dus tijdig in, als je een basiscursus via ARA wilt volgen. De toenmalige vijfdaagse workshop is nu in twee verdeeld en ieder deel duurt nu drie dagen. Dit eerste deel, ″Emulsions for Surface Cleaning and Removal of Film-Forming Materials″ zal gehouden worden in het prachtige Teylersmuseum te Haarlem, tussen 13 en 15 november a.s. Iedere dag bevat theorie en praktijk, de workshop duurt tussen 9 uur s ´morgens en 17 uur ´s middags. De lunch is inbegrepen. Uitgebreidere informaties komen later.

Volgens de afspraken van vorig jaar tussen de ARA-organisatoren en Cremonesi zelf is er dit keer extra tijd ingebouwd voor het analyseren van de begeleidende metingen om het beste en nauwkeurigste recept voor de gel of emulsie zelf na te kunnen bootsen. Het accent wordt gelegd op het maken van ‘het profiel’ van het noodzakelijke schoonmaakmiddel met uitgebreidere uitleg over het nut van het gebruik van enkele belangrijke stoffen. Wanneer gebruikt men dít en dát niet, waarom zó en niet anders …

Het is geen makkelijke materie en wij adviseren de deelnemers om de Nederlandse vertaling van Cremonesi´s basisboek, Het water-medium voor het behandelen van polychrome werken, door te bladeren. Het is niet alleen het nieuwste en uitgebreidste werk dat op het gebied van bedenken en voorbereiden van een emulsie te verkrijgen is, maar het bevat ook de beschrijving van allerlei materialen met hun specifieke toepassingen die in onze werkzaamheden te pas komen. Teven is er een zeer uitgebreide bibliografie met vermelding van de meest belangrijke gepubliceerde wetenschappelijke artikelen, tabellen, grafieken en recepten die zeer handig kunnen zijn bij het oplossen van één van de twee mogelijke situaties: het verwijderen of behouden van het vernis ... en hoe!

Eerste boek Paolo Cremonesi

Het tweede boek van deze reeks, dit keer geschreven door dr. Paolo Cremonesi en dr. Leonardo Borgioli, ´The Synthetic Resins used in the Treatment of the Polychrome Works of Art´ is nu bij de drukker en wij hopen dat dit in november, ook verkrijgbaar zal zijn. Of het nu over de gevorderde of over de net afgestudeerde restauratoren gaat, het gebruik van deze boeken kan het begrijpen van de ingewikkelde stof vergemakkelijken en, a-priori, antwoorden geven op vele vragen die tijdens de workshop op kunnen komen.

Gezamenlijk met Cremonesi zijn wij nu bezig om de basiscursus in elkaar te zetten en wij laten van ons horen zodra het nieuwe programma afgerond is. Neem voor het ophelderen van alle soorten vragen contact op met De Kunstkliniek te Hilversum, dekunstkliniek@tele2.nl